Freestylen

Terug naar blog

Ken je dat gevoel? Wanneer je kunt vertrouwen op wat op dat moment het beste voelt? Wanneer je kunt vertrouwen op je onderbuikgevoel? Of wanneer je iets voor het eerst doet en datgene blijkbaar bij je past als het glazen muiltje van assepoester? Dat moment dat je niet te veel nadenkt, maar gewoon doet.

Voor mij is dat het lekkerste gevoel dat er bestaat en daarom probeer ik het leven te benaderen als één grote freestyle, maar wat betekent dat dan eigenlijk? In de basis kun je freestyle beschrijven als: vrije stijl, maar je kunt het ook interpreteren als een improvisatie.

Voor mij is freestylen de vrijheid om keuzes te maken die op dat moment, met de kennis en kunde die je hebt, het beste lijken. Voor mij is freestylen ook bij bekende of nieuwe ervaringen verschillende dingen uitproberen en als een spons alle indrukken die daar uitkomen op te nemen.

Het schrijven van een blog is voor mij ook een freestyle en alles wat ik hierin beschrijf is de basis van hoe het voor mij werkt en ik met de verschillende thema’s bezig ben.

Conclusie, iedere dag staan we voor een heleboel keuzes en eigenlijk doen we maar wat. De echte ervaring heb je pas nadat je het nodig had. Van het kiezen van je kleren tot de meest complexe vragen privé, op je werk of ergens anders. De vrijheid om deze keuzes te maken en hierbinnen te mogen bewegen is, als je het mij vraagt, een cadeautje.

Freestylen in het maken van je keuzes zorgt ervoor dat je open staat voor gesprekken, fouten, nieuwe ervaringen en groei. Een wijze ondernemer zij ooit tegen mij: “Als je stil staat dan kun je net zo goed je faillissement alvast aanvragen.”  Een inspirerende quote om in beweging te blijven en daar hoort zeker ook freestylen bij. Het nadeel van dit statement is wel dat het ook onze prestatiemaatschappij versterkt. Wat zou het mooi zijn als we soms wat minder de nadruk leggen op wat we moeten en veel meer naar het gevoel gaan van wat we mogen. Wat zou het mooi zijn als we iets vaker tevreden zouden kunnen zijn met hetgeen we al hebben.

Kleine opdracht: Waar lees je deze blog? En kun je iets in je omgeving zien wat je oprecht even gelukkig maakt. Haal diep adem en neem dit mee in de rest van je dag, week of zolang je maar kan en wilt.

Makkelijker gezegd dan gedaan zul je misschien denken. Zeker als je in situaties komt waarin je negatieve stem wordt aangezet, wanneer je soms toch gewoon echt even iets moet doen of als je iets overkomt dat je raakt.

Afgelopen periode ben ik met de neus op mijn perfectionisme gedrukt. Ik kreeg een spiegel voor me waar ik niet in wilde kijken, maar wist dat ik het toch ging doen.

Mijn triggers zijn woorden/zinnen zoals onder andere prima, best aardig, dit was oké en het komt in de buurt. Als iemand deze woorden tegen mij zegt dan ga ik in het proces daarna volledig in mijn hoofd zitten. Het vertrouwen in mijzelf, mijn ontspannen houding, gezelligheid en zelfs mijn motivatie kunnen dan verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik stop met freestylen.

Om te kunnen blijven freestylen zijn een paar dingen belangrijk.

  1. Mensen blijven deze trigger woorden en zinnen gebruiken en deze lijst kunnen we vast nog langer maken? Vergeet niet, ze kunnen voor iedereen iets anders betekenen. Plak hier dan dus ook niet direct je eigen betekenis op, maar probeer het van een afstand te bekijken.
  2. Besef dat je altijd mag en moet leren! Dit versterkt je vrijheid tot het maken van keuzes.
  3. Ben zo vaak mogelijk in het hier en nu. Present heeft niet voor niets een prachtige betekenis namelijk: Echt aandachtig aanwezig zijn. Één van de synoniemen, cadeau, is misschien nog wel krachtiger.
  4. Leg je lat niet lager, maar kijk hoe je het realistischer maakt. Misschien moeten er wat stappen tussen, zijn de schakels nog niet compleet of is er een andere factor waardoor de hoogte van je lat nog niet is bereikt. Oftewel: Lay the bar the height you want, but make sure you can order. #makethatthecatwise

Durf te doen, want niets is te gek.

*Foto: Momenten uit een Freestyle in de paaldansstudio. Een weerspiegeling van de kracht tussen vertrouwen hebben in wat je hebt geleert en los laten. 
Terug naar blog
×