Iedereen heeft een verhaal en als je die deelt geeft dat nieuwe kansen. Vandaag neem ik jullie graag mee in het verhaal hoe Daniël Abraham Gebru mij inspireerde.
In 2000 kwam de uit Eritrea afkomstige Daniël naar Nederland. De weg naar 2008 was er een met veel vraagtekens, beren op de weg en vooral met vallen en opstaan, maar sinds dat jaar lachte het geluk hem eindelijk toe. Daniël kreeg een verblijfsvergunning, hij haalde zijn rijbewijs, volgde een beroepsopleiding en kreeg een baan als kok bij de KLM.
De Nederlandse wielrenner heeft bij de Paralympische Spelen in Tokio en in Parijs goud veroverd op de tijdrit. In de klasse C5 was de van oorsprong Eritrese wielrenner duidelijk de beste.
Op 30 augustus 2023 mocht ik met hem in gesprek. Deze sessies werden georganiseerd ter inspiratie voor studenten van de opleiding Sportkunde aan de HAN, maar door dit bewuste moment voel ik dat ik zelf geïnspireerd ben geraakt.
Dit brengt me ook meteen bij waarom hij mij inspireerde. “Zolang je in beweging blijft, komen er kansen.” Dit was een van de vele motiverende zinnen die hij uitsprak. Als ik door de woorden heen luister, voel ik aan alles dat dit niet alleen het fysieke bewegen is wat hij in het wielrennen volop benut, maar juist ook de mentale beweging. Maak doelen en durf te verdwalen. Creëer stabiliteit en blijf avontuurlijk. Bovenal: Blijf ontmoeten. De kracht zit in mensen en verbinding.
In totaal waren er drie sessies gepland op deze dag met in elke sessie zo’n 130 studenten. Daniël, geboren in een cultuur waarin je het niet hebt over je problemen en uitdagingen, stond met zijn borst vooruit klaar om zijn verhaal te delen. De kracht van de noodzaak om zijn verhaal naar buiten te dragen sprak niet alleen in de ernst, maar ook in de glimlach op zijn gezicht. Zoals hij het benoemd: “Ik vind het superfijn en leuk om hier te zijn.”
Tijdens zijn verhaal kwam er een positieve loep op onze maatschappij en cultuur.
- Hulde aan alle mensen die een onderdeel spelen in ons rijke stichting- en verenigingsleven. De kracht van sport en cultuur is magisch. Mede door het verenigingsleven kunnen mensen in ons land een netwerk opbouwen.
- Hulde aan alle mensen die door systemen heen kunnen kijken. Laat het systeem dienstbaar zijn aan de mens en niet andersom.
- Hulde aan alle mensen die vragen durven te stellen en dit ook nog om kunnen zetten in actie.
Naast zijn glimlach zit er zeker ook ernst in zijn verhaal. De ernst van onze kijk op vluchtelingen en de ernst dat er überhaupt mensen moeten vluchten. Hoe kun je deze ernst doorbreken? Het lijkt misschien wel dweilen met de kraan open, maar verhalen moeten worden gedeeld. Bij iedere keer dat je luistert doet dat bewust en onbewust iets met je.
Delen doen we in ons schoolsysteem, door media en door het ontmoeten van mensen. Deze ontmoeting maakte me bewust van de twee oorlogen die Eritrea en Ethiopië met elkaar hebben uitgevochten. De eerste oorlog was een strijd voor onafhankelijkheid die duurde van 1961 tot 1991. De tweede oorlog was een bloedige grensoorlog die duurde van 1998 tot 20002. Pas in 2018 is er een vredesverdrag tussen beide landen getekend.
Daniël is via Kenia naar Nederland gesmokkeld en op Schiphol achtergelaten. Dit alles zonder antwoorden op de ogenschijnlijk simpele vraag: ‘Waarom?’ Dan wordt het pas echt ingewikkeld: Sport en cultuur verbinden. Aan Daniël is vrij snel gevraagd welke sport hij zou willen doen. Deze vraag, in combinatie met zijn eigen veerkracht, hebben ervoor gezorgd dat hij een netwerk heeft kunnen bouwen in een land waarvan hij het bestaan nog niet eens wist.
Mijn woensdag 30 augustus 2023 bracht mij de bevestiging dat we op al onze vragen helemaal geen antwoorden hoeven te hebben, want er is niet één manier. Zoals Daniël vertelde zegt zijn coach vaker dan eens: “Dit werkt alleen bij jou.”
Net als dat de zon opkomt is het aan ons allemaal om te blijven luisteren en niet alleen maar te horen. Het is aan ons allemaal om niet alleen te kijken, maar ook te zien. Bovenal is het aan ons allemaal om te delen. Dit kan een verhaal zijn, een toereikende hand en soms de mogelijkheden die jouw wieg je geven.
De magie van het gesprek is niet dat je het met elkaar eens moet zijn of dat je elkaars perspectief deelt. Het gaat erover dat het besproken wordt en we oog hebben voor alle kanten en daarin handelen naar hetgeen dat voor ons op dat moment het beste lijkt met de informatie die we op dat moment hebben.
Dit is echt nog maar een fractie uit Daniël zijn leven. Als deze inspiratieblog je een beetje in beweging heeft gebracht zou ik je willen adviseren om hem zelf te gaan ontmoeten.